ЕКОЛОГІЧНА ПЕРЕВАГА ВЕГАНСТВА: ЯК ВЕГАНСТВО ДОПОМАГАЄ НАВКОЛИШНЮ СЕРЕДОВИЩУ?
Зміна клімату та руйнування навколишнього середовища становлять серйозний ризик для виживання нас і нашої планети. У нас немає іншого вибору, окрім як позитивно змінити спосіб взаємодії з навколишнім середовищем. Ми можемо це зробити багатьма способами, але єдина найефективніша річ, яку ми можемо зробити як окремі особи, — стати веганами. Ось чому.
ЯК ВЕГАНСТВО ДОПОМАГАЄ НАВКОЛИШНЮ СЕРЕДОВИЩУ?
Останні дослідження показують, що одна третина всіх глобальних викидів створюється харчовою промисловістю, а виробництво м’яса відповідає за понад 50 відсотків цього! Це дорівнює загальним викидам у США лише від м’ясних продуктів. Отже, якби ми всі стали веганами, ми могли б зменшити кількість викидів дорівнює другому у світі викиду парникових газів.
Ще один серйозний ризик для навколишнього середовища – втрата біорізноманіття. Тварини та рослини забезпечують важливі екосистемні послуги, які забезпечують здорове функціонування нашої прекрасної планети. Коли ми вирубуємо землі для виробництва яловичини або надмірно виловлюємо наші делікатні океанські екосистеми, ми порушуємо цей здоровий баланс. Це має жахливі наслідки для нас і навколишнього середовища. Рослинна їжа займає менше землі, ніж тваринництво, тому жодну землю не потрібно вирубувати, і насправді ми можемо повернути величезну кількість у природний стан, тим самим допомагаючи дикій природі та дозволяючи природі забезпечувати нас, як це робило завжди.
Боротьба з голодом у світі
Понад 80 відсотків сільськогосподарських угідь світу зайнято худобою, але вона виробляє лише 18 відсотків калорій і 37 відсотків білка, виробленого на планеті. Це тому, що тварини, які вирощуються на фермах, неефективно перетворюють корм на м’ясо. Ця неефективність є однією з причин, чому, незважаючи на те, що ми виробляємо достатньо калорій і білка, щоб комфортно нагодувати весь світ, у світі все ще існує голод.
За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, 82 відсотки голодуючих дітей живуть у країнах, де врожай згодовують тваринам, призначеним для західного раціону. Ці культури могли б нагодувати голодних людей.
Зберігає воду
У всьому світі для тваринництва використовується 20-30 відсотків прісної води. Ця порівняльна таблиця від Water Footprint показує, скільки більше води потрібно для виробництва продуктів тваринного походження. Наприклад, для бобових потрібно менше води на грам білка, ніж для всіх білків тваринного походження.
Отже, якщо стати веганом і віддати перевагу рослинній їжі, можна заощадити величезну кількість води.
Очищення ґрунту
У США наш ґрунт втратив до 60 відсотків початкового вмісту органічного вуглецю. Це пов’язано з індустріалізованим сільським господарством і пов’язаною з цим втратою лісових угідь. Видалення дерев із землі не тільки призводить до ерозії ґрунту, але й трава, яка замінює дерева, не може забезпечити ґрунт такими ж мінералами.
Ставши веганами, ми звільняємо землю, яку можна було б використовувати для тваринництва, і можемо дозволити їй повернутися до свого природного стану, зрештою повертаючи ґрунт до природного багатого стану.
Зменшує споживання енергії
Весь процес вирощування тварин на їжу є енергонеефективним і виробляє величезну кількість парникових газів. Це починається з культур, які ми вирощуємо, щоб годувати тварин, з яких ми отримуємо менше калорій у вигляді м’яса, що за своєю суттю є неефективним процесом. Потім йде енергоємний процес перетворення живих істот на м’ясо. Якщо всередині, їх житло потрібно опалювати і освітлювати штучно, то їх необхідно забити, розчленувати і обробити. Нарешті, є транспортування, охолодження та пакування.
Усе це робить тваринництво однією з найбільш енергонеефективних і забруднюючих галузей на планеті. Не дивно, що на нього припадає принаймні 14,5 відсотка всіх викидів парникових газів, створених людиною.
Очистіть повітря
Крім вивільнення величезної кількості парникових газів, що змінюють клімат, тваринництво також може погіршити якість місцевого повітря. Наприклад, свиноферми в Північній Кароліні несуть відповідальність за незаконне надмірне розпилення гною на полях, викидаючи в повітря токсичні гази, такі як закис азоту. Здоров’я місцевих жителів сильно постраждало від дихання цим токсичним повітрям, і вони були змушені всередину, щоб уникнути жахливих запахів.
Запобігання вимирання видів
Всесвітній фонд природи повідомив, що за останні 46 років чисельність популяції тварин скоротилася в середньому на 68 відсотків. Це тривожна втрата біорізноманіття, яка може мати величезні наслідки для нас і планети. У Північній Америці 52 відсотки всіх втрат біорізноманіття можна пояснити змінами у землекористуванні, головним чином сільськогосподарськими змінами через тваринництво.
Перехід на веганство звільняє більше місця для сільськогосподарських угідь, які можна ефективно відновити, а отже, зменшити цю тривожну втрату біорізноманіття.